Școala Gimnazială Internațională Spectrum Iași

Recomandări pentru persoanele cu simptome de boală infectocontagioasă

    Dacă o persoană prezintă simptome uşoare de boală infecto-contagioasă (tuse, febră, dureri musculare, pierderea mirosului, pierderea gustului etc.) trebuie să se izoleze și să anunţe medicul de familie.
    Medicul de familie va face solicitarea pentru testarea la domiciliu. O echipă a Direcţiei de Sănătate Publică sau a Serviciilor de Ambulanţă va efectua recoltarea. În termen de maxim 24 de ore pacientul va primi rezultatul.
    Dacă testul este negativ, pacientul poate primi concediu medical de la medicul de familie în baza deciziei eliberate de DSP Iaşi.
    Dacă testul este pozitiv, pacientul rămâne izolat la domiciliu. Medicul de familie va monitoriza pacientul.
    Dacă forma de boală este ușoară sau medie, fără necesar de oxigen și fără factori de risc, medicul de familie va decide asupra conduitei terapeutice.
    Dacă sunt necesare investigații suplimentare, se recomandă ca pacientul să fie evaluat într-unul din centrele de evaluare și tratament înființate în județul Iași.
    Precizăm că pacienții aflați în izolare, se pot deplasa în afara locuinței, numai în interes medical, cu avizul Direcției de Sănătate Publică. Avizul se obține prin intermediul medicului de familie sau pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista medicului de familie/au medicul de familie în alt județ, prin intermediul medicului de la DSP Iași.
    Deplasarea se face numai cu ambulanța, care va fi solicitată de medicul care monitorizează pacientul sau cu mașina personală, dacă este posibil. Este interzis pacienților testați pozitivi, să circule cu mijloacele de transport în comun.

    La nivelul județului Iași funcționează următoarele centre de evaluare COVID-19:

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iași

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi

Spitalul Clinic C.F Iaşi

Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon” Iași

Spitalul CF Pașcani

Spitalul Municipal Pașcani

Spitalul Târgu-Frumos

Spitalul Orășenesc Hârlău

    Dacă simptomele de boală infectocontagioasă sunt grave (dificultate în respiraţie, tuse, febră persistentă, dureri musculare intense, stare de oboseală accentuată etc.) trebuie apelat Serviciul de urgenţă 112.

DSP Iași,  https://dspiasi.ro/recomandari-pentru-persoanele-cu-simptome-de-boala-infectocontagioasa/